Na prvý pohľad sa zdá, že ponuka čerstvej zeleniny sa zo dňa na deň zmenšuje. Na druhý pohľad je jasné, že zdanie klame - zelenina dnes už nie je výsadou letných mesiacov a aj v zime je ponuka dostatočná. Čo by nemalo chýbať na vašom tanieri?
KAPUSTA na trávenie
Surová kapusta zlepšuje odolnosť organizmu proti chorobám - obsahuje niekoľkokrát viac vitamínu C ako citrusové plody a štvrtina hlávky pokryje až pätinu odporúčanej dennej dávky. V kapuste nájdete aj vápnik, železo, vitamíny skupiny B či provitamín A. Takmer 30 percent z celkového množstva minerálov tvorí draslík, ktorý ovplyvňuje činnosť srdca a je zodpovedný za prenos vzruchov vo svaloch i nervoch. Kapusta má výborné čistiace schopnosti, reguluje trávenie a povzbudzuje lenivé črevá (v prekyslenom organizme však vytvára plyny). Šťava z čerstvej kapusty lieči žalúdočné vredy, dvanástnik a choroby hrubého čreva. Vonkajšie listy a hlúbik nekonzumujte, obsahujú zvýšené množstvo olova. Obklady z čerstvých listov pomáhajú pri kožných chorobách, napríklad pri ekzéme.
Proti chrípke CIBUĽA
V minulosti bola cibuľa nielen obľúbenou zeleninou, ale i dôležitou liečivou rastlinou. Grécky lekár Asklepios radil: "Cibuľa veľmi prospieva žalúdku. Okrem toho prináša peknú farbu kože. Kto je každé ráno nalačno cibuľu, nespozná nadosmrti bolesť." Najnovšie poznatky potvrdzujú, že mnohé recepty ľudovej medicíny sú opodstatnené. Cibuľa obsahuje zlúčeniny síry, éterické oleje, peptidy, flavonoidy, vitamíny a z minerálov draslík, vápnik, fosfor, železo, jód a selén. Účinné látky pôsobia preventívne proti chrípkovým infekciám, stimulujú obranný mechanizmus, posilňujú cievy, znižujú krvný tlak a povzbudzujú chuť do jedla. Pri kašli a začínajúcom sa prechladnutí je najvhodnejší cibuľový sirup (z nakrájanej cibule zaliatej medom).
ZELEROVÁ očista
Aj keď nejde o najchutnejší druh zeleniny, nemali by ste ho obchádzať. Veď tradičná medicína ho zaraďuje k liečivým rastlinám a považuje ho za prostriedok vnútornej očisty. Obsahuje éterické oleje a horčiny, povzbudzuje tráviacu i nervovú sústavu, má močopudné účinky. Pomáha pri vysokom krvnom tlaku, cukrovke, obezite, zápche, reumatických ťažkostiach, zápaloch kĺbov a opuchoch.
CESNAK nielen pre otrokov
Už v starovekom Egypte dostávali ťažko pracujúci otroci prídely cesnaku - aby zostali zdraví a zdatní. V stredovekých receptároch sa využíval aj ako afrodiziakum. Cesnak obsahuje látky, ktoré ničia baktérie, vírusy, huby, zrieďujú krv a zlepšujú rozpúšťanie krvných zrazenín. Tradičná medicína ho odporúča pri infekčných črevných ochoreniach. Pravidelná konzumácia cesnaku znižuje hladinu cholesterolu až o 10 percent!
TIP: Liečivá dávka cesnaku je 2 až 3 strúčiky denne. Aby telo najlepšie zužitkovalo účinné látky, bez ohrievania ich posekajte na malé kúsky a konzumujte s chlebom alebo pridajte do šalátov.
Krásne vlasy z CVIKLY
Keď vás trápia infekcie dýchacích ciest, chrípka či prechladnutie, pomôže vám cvikla. Červený koreň okrem toho reguluje krvný obeh, má protirakovinové účinky, predchádza zápche, lieči ekzémy a posilňuje vlasy. Varená cvikla obsahuje rozpustnú vlákninu, ktorá znižuje hladinu cholesterolu. Sú v nej aj vitamíny skupiny B, jód a kobalt. Lekári ju odporúčajú pri odtučňovacích kúrach, ochoreniach pečene a obličiek. Pridávajte ju do šalátov, jedzte ju nastrúhanú, šťavu vmasírujte do vlasov. Pri vysokom tlaku užívajte šťavu zmiešanú s medom.
S KARFIOLOM schudnete
Karfiol je obľúbenou potravinou pri chudnutí, a to pre nízku energetickú hodnotu a vysoké množstvo bielkovín. Z vitamínov sa v ňom nachádza najviac "céčka" (dvakrát viac ako v pomarančoch), je bohatý aj na draslík, fosfor a síru. Silica síry sa pri varení rozkladá a uniká, preto by ste ho mali variť bez pokrievky. Výluh obsahuje veľké množstvo cenných látok - pokojne ho použite na polievku. Karfiol nekonzumujte vo veľkom množstve, pretože môže dráždiť obličky.
Protirakovinová BROKOLICA
Brokolica aktivizuje látkovú premenu, zlepšuje prácu srdca, svalov, nervov a znižuje riziko vzniku rakoviny. Má vysoký obsah antioxidačného betakaroténu i vitamínov C a E. Zásobí vás aj kyselinou listovou a železom. Týždenne si doprajte aspoň dve dvestogramové dávky. Brokolica znižuje vstrebávanie jódu - ak ju jete viac ako trikrát týždenne, mali by ste konzumovať potraviny s vyšším obsahom jódu.
PÓR zaženie nadúvanie
Podobne ako cibuľa a cesnak, aj pór má antiseptické vlastnosti, čistí krv, pomáha chrániť srdce i cievy pred artériosklerózou a vysokým krvným tlakom. Podporuje tiež vylučovanie tráviacich štiav, pôsobí proti nadúvaniu, žlčovým kameňom, pocitu plnosti a nechutenstvu. Obsahuje veľa vitamínu E a železa, v surovom stave aj vitamín C, B1, kyselinu listovú. Pórový odvar vynikajúco nahradí úbytok minerálov pri hnačke alebo nevoľnosti.